BemutatóBemutató
Pannon Panoptikum®
Modernkori magyar Panoptikum

A Pannon Panoptikum küldetése és eszmeisége

A magyarság történelmére és sorsára jellemzően az 1867-es Kiegyezést követően és a XX. században a történelmi események szorításában a politikai élet vezető szereplői gyakran sorsfordító helyzetbe kerültek. Bölcsességüknek köszönhetően közülük egyesek hőssé váltak, és a mai napig tiszteljük őket, mások viszont negatív szereplőként vonultak be a magyar történelembe. Célunk, hogy hitelesen mutassuk be és felhívjuk a látogatók figyelmét az egyes szereplők és az események közötti kölcsönhatásokra. Nem várható el, hogy a nemzet valamennyi polgára egységesen gondolkodjon az átélt történelmi időszakokról, hogy a pozitív példák mindenkinek ugyanazt (a személyt) jelentsék. A XXI. századra világossá vált, hogy az emberiség sorsa közös, a kihívásokra csak békében és együttgondolkodással, mások érdekeinek, és értékeinek tiszteletbentartásával lehet jó válaszokat adni.

A kiállítással emléket állítunk azon honfitársainknak, akik a tudományban, a művészetekben és sportban a világ élvonalát képviselték, akik kedvéért színházba mentünk, akik filmjeit szívesen néztük, akik könyveit többször is olvastuk, akikért a sporteseményeken vagy a TV képernyője előtt szorítottunk. Hírességeink élete, munkássága visszatükrözi a kort, amelyben alkotott, de legtöbb esetben messze túlmutat azon. Ők azok, akik nehéz időkben az ország fájdalmait tetteikkel és személyiségükkel enyhíteni tudták, erőt adva az újrakezdéshez. Szeretnénk a fiatal generációnak is bemutatni és emberközelivé tenni a közelmúlt történéseit.

A kiállítás mottója, Gróf Teleki Pál, néhai mártír-miniszterelnök szavait idézve:
„…a nemzetet csak igazmondással lehet nevelni.”
A kiállítás elsősorban a magyarság történelmének bemutatására irányul, de ajánljuk minden hazánkba látogató külföldi részére, akik budapesti tartózkodásuk alatt megismerhetik történelmünk egy részletét és elvihetik jó hírünket a világ minden tájára.

Fejlesztés alatt!
Minden jog fenntartva!